sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

[muutamasta kirjasta ja vähän kirjojen vierestä]

Kaupunkilomilla luen yleensä vain karttaa tai paikallisia lehtiä.. Rantalomalla ja pitkillä matkoilla ehtii kuitenkin hyvinkin viettämään aikaa kirjojen ääressä. Mikäs sen rentouttavampi paikka lukea kuin ranta, jossa tuntee auringon iholla ja kuulee meriveden kohinan vieressä.. niin ja nenässä tuoksuu aurinkorasva. Kerroinkin aikaisemmin, että ostin lomaa varten Lars Kepplerin Paganini ja paholainen, mutta luin sen jo hyvissä ajoin ennen lomaa.. En kuitenkaan lähtenyt uudestaan kirjakauppaan vaan lähtöä edeltävänä päivänä tutkailin Neiti S:n kirjahyllyä ja löysin sieltä muutaman potentiaalisen lomakirja.

Rantalukemiston ykköskastiin kuuluu ehdottomasti Marian Keyes, jonka kirjoja olen lukenut ennenkin ja olenpas niistä tainnut aikaisemmin kirjoittaakin Tarinan toinen puoli  oli jotenkin ihmeellisesti jäänyt minulta kokonaan huomaamatta, mutta nyt on sekin asia korjattu. Kirja oli täydellinen lomalle. Kevyt tarinankerronta, joka alussa vaati hieman enemmän keskittymistä.. Kirjassa kerrottiin päällekkäin monen henilön tarina ja sen sisäistäminen vei hetken :) Minulla ei ole ollut tapana hirvittävästi spoilata kirjoista ihan vain sen takia, että joku haluaa kenties lukea itsekin kirjan.. enkä tee poikkeusta nytkään. Sen voin sanoa, että kaikki kirjan päähenkilöt (Gemma, Jojo ja Lily) ovat erilaisia ja jokainen tarina perehtymisen arvoinen.. vaikka tarinat ovatkin fiktiota, voi niistä löytää jotakin yhteistä aivan jokapäiväisen elämän kanssa.
 Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja täytyy sanoa, että olihan tässäkin Keyesin kirjassa aika ennalta arvattava loppu. Mutta miksi sitä lomalla haluaisi lukea kirjoja, joissa olisi surkea loppu.. paljon mukavampi fiilis jää kirjasta, jossa on onnellinen loppu :) Tästä pääsemmekin sitten seuraavaan lomalukemiseen, joka ei ehkä lukeudu niihin kaikista keveimpiin kirjoihin. Kevyestä hömppä-kirjallisuudesta siirryin siis hieman raskaampaan kirjaan, jonka ilmeisesti kaikki muut paitsi minä ovat jo lukeneet.
Kirjailiana siis Sofi Oksanen ja kirjana Puhdistus. Oksasen kirjoista olen aikaisemmin lukenut Stalinin lehmät ja Baby Jane, joista jälkimmäinen eroaa selvästi kahdesta muusta kirjasta. Puhdistus ei ollut todellakaan kevyttä, mutta kuitenkin hirvittävän mukaansa tempaava. Aloitin tämän loman loppumetreillä, luin sitä antaumuksella lentokoneessa ja loppuun luin viimeisenä lomapäivänä, jonka vietin kotona pyykkiä pesten ja aikaerosta toipuen (miten voi 4 tunnin aikaerokin ottaa niin koville.. osasyynä kenties uneton yö lentokoneessä :)). Olen aina pitänyt Oksasen tavasta kirjoittaa ja kuvata asioita. Hän ei tee tarinoista kauniita eikä pakota kirjoja päättymään onnellisesti. Kirja hyppi eri aikojen välillä, mutta siihen tottui yllättävän nopeasti. Nuoren ja iäkkäämmän Aliiden tarinat kietoutuivat yhteen ja toivat kirjaan kenties hieman syvyyttä ja enemmän ymmärrystä.

Olin aikaisemmin miettinyt miksi kaikki hehkuttivat Puhdistusta.. sen luettuani ymmärsin, että kyseessä on oikeasti hieno kirja.. tämä taitaa olla ensimmäinen Finlandia-palkittu kirja, josta oikeasti tykkään.. ja olen kuitenkin aika monta lukenut.. Seuraavaksi voisinkin antaa vuoron Liksomille.. katsoa onko siitä haastamaan Oksasta :)

Pyyhin aamulla pölyt ompelukoneesta ja ompelin muutaman tyynyn, jotka ystäväni minulta tilasi. Tyynyt odottavat nyt täytettä, jonka taidan käydä ostamassa ensi viikolla. Oli kiva ommella pitkästä aikaa.. Saas nähdä jatkuuko innostus :) Nyt voisi sitten kehittää jotakin tekemistä iltapäiväksi / illaksi.. kenties villasukan neulomista ja ulkoilua tuolla ihanassa kevät-auringossa :)

Aurinkoista kevät-sunnuntaita kaikille!!
(Kuvat on Googlen kuvahausta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti