maanantai 17. joulukuuta 2012

Syksyn kirjasato.

No niin. Nyt on siis aika kertoa ja energiaa kirjoittaa hieman syksyn aikana käsiin eksyneistä kirjoista. Jätän ne ammattiini liittyvät kirjat suosiolla pois luettelosta :) Lisäksi olen lukenut muutamia kirjoja uudestaan.. ne ovat niitä kirjoja, jotka täytyy syystä tai toisesta lukea joka vuosi (Pikkuprinssi, Jumalat juhlivat öisin jne.).
Täytyy kai aloittaa jo aikaisemmin mainitsemastani Fifty Shades -trilogiasta (kuva sarjan viimeisestä kirjasta).
Ensimmäinen osa koukuttu minut aivan täysin ja sen luettuani oli pakko tilata kaksi seuraavaa osaa omaksi (ja lopulta myös se ensimmäinen osa, jonka alunperin lainasin työkaverilta). Kaiken kaikkiaan pidin kirjasarjasta hyvin paljon. Voisin kai sanoa, että minua kiehtoi tapahtumien taustalta vähitellen paljastunut tarina.. ei niinkään se kaikki action itsessään :) Mielestäni käännöstyö oli tehty hyvin ja muutenkin pidän juuri tuollaisesta paljon kuvailevasta kerrontatyylistä. Loppu oli aivan liian siirappinen minun mieleeni ja se tässä ehkä eniten tökkikin. Miksi kaiken piti päättyä niin ruusuisen kauniisti? Lopulta odotin enemmän, mutta muuten tämä kyllä oli varsin viihdyttävä kirjasarja. Ensimmäisen osan lainasin tosiaan työkaverilta ja minun jälkeeni sen on lukenut jo muutana muukin.. ja tulos on se, että kaksi seuraavaa osaa minun hyllystäni ovat niin ikään lähteneet kiertoon. Muutamat kritisoivat aika paljonkin kirjaa ja sen tapahtumia. Itse olen kommentoinut, että kannattaisi kaiken sen pintapuolisen tapahtuman lisäksi keskittyä myös siihen taustalla soljuvaan tarinaan ja hahmojen "sielunelämään". Menipäs syvälliseksi :)

Aiemmin syksyllä lainasin eräältä ystävältä Kim Edwards:in Muisto tyttärestäni. Muistaakseni olen itse jokunen vuosi sitten lahjonut tällä kirjalla kyseistä ystävääni ja olihan se sitten korkea aika jo itsekin lukea.
Kyllä tätäkin kirjaa voisi kai koskettavaksi sanoa, mutta omalla kohdallani tämä ei mitenkään hirvittävästi nostanut tunteita pintaan. Eikä tätä lukiessa tullut minkäänlaista lukuhimoa. Luin aika verkkaiseen tahtiin ja suhteellisen kauan tämän kirjan läpi käymiseen meni. Tarinan kerronnan taso ei ollut tajunnan räjäyttävää.. no, onpahan nyt luettu eikä tarvitse toista kertaa lukea. Ystäväni vinkkasi, että tästä kirjasta on tehty myös elokuva, joka olisi jopa kirjaakin huonompi (en kyllä usko sen olevan mahdollista).

Jossakin välissä lukaisin myös Jan Jalutsi:in kirjan nimeltä Ammattina vankikarkuri. Tämänkin lainasin samaiselta ystävältä ja no.. tämä sentään jaksoi kiinnostaa ja meni suhteellisen nopeasti.
Yleensäkin olen aina kiinnostunut sellaisista kirjoista, joiden tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin. Ihan vain sen takia, että on kiva kun paikkojen nimet tunnistaa ja ympäristöstä saa jonkinlaisen realistisen kuvan. Kirja oli suhteellisen mielenkiintoinen, vaikka vankikarkurit eivät sydäntäni lähellä olekkaan. Voisin kuitenkin kuvitella vuosien päästä lukevani kirjan uudelleen. En tiedä onko kirja kuitenkaan suosittelemisen arvoinen.

Yksi sellainen kirja, jonka kaivoin tänä syksynä pitkästä aikaa kirjahyllystä on Paulo Coelho:n Brida. Olen tuon kirjan lukenut viimeksi vuosia sitten ja ajattelin, että josko siitä nyt saisi taas jotakin uutta irti.
Kirjasta on vielä muutama sivu jäljellä, mutta voisin sanoa, että näin muutamaa vuotta vanhempana tämä kirja antoi itsestään jälleen kerran paljon enemmän. Huomasin myös, että luen tätä kirjaa nykyään jotenkin paljon intsensiivisemmin ja keskittyneemmin kuin aikaisemmin.

“None of us knows what might happen even the next minute, yet still we go forward. Because we trust. Because we have Faith.” 

Pidän Coelhon kirjoista todella paljon ja omasta hyllystä niitä löytyy suhteellisen pitkä rivi.. kokoelma ei ole vielä täydellinen, mutta kenties jonakin päivänä :) Brida ei ole kirjoista se helpoiten tajuttava, mutta antaa lukijalle paljon ajattelemisen aihetta. Kerronta ja tarina ovat molemmat hyvin kauniit ja lukijalle luodaan hyvin selvät mielikuvat tapahtumapaikosita ja kaikesta muustakin. Henkilöiden ajatusmaailmaan on suhteellisen helppo samaistua jos vain jaksaa hieman käyttää päätä :)

Niin.. siinäpäs oli taas joitakin kirjoja, joita syksyn aikana on käsiin eksynyt. Ai niin. Luinhan minä Hobitinkin.. taisi olla kaikkiaan kolmas kerta kun sen luin. Ihan vain sen elokuvan takia päätin sen tässä välissä taas lukea. Aloitin myös Silmarillionin, mutta en yhä edelleenkään päässyt puusta pitkälle ja lukuinto loppui kokonaan sivun 60 tienoilla. Joululomalle on luvassa hömppää ja vielä vähän enemmän hömppää. Kaikki kuvat on jälleen kerraan Googlen kuvahausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti