lauantai 12. joulukuuta 2009

Jouluperinteet

Kirjoittaminen on nyt vähän jäänyt kaiken hässäkän keskellä. Viime viikonloppuna katsoimme muutaman leffan.. niin ja ystäväni kanssa ostimme jälleen yhden lautapelin :) Tällä kertaa vuorossa oli uusi Monopoly (kuinkahan mones).. ja sellainen versio, jossa voi rakentaa kolmeulotteisia rakennuksia. Oli kyllä ihan huippu. Muutamana iltana ollaan treenattu ja vaikuttaa paremmalta kuin Palmusaaren pohatta. En nyt ainakaan näin äkkiä löydä siitä kuvaa netistä, joten täytyy ottaa kamera mukaan, kun seuraavan kerran menen käymään.

Jouluun on aikaa enää vajaat kaksi viikkoa, joten ajattelin tehdä tällaisen jouluperinteisiin liittyvän postauksen tänään. Meillä kotona on jouluvalot ja joulukoristeet kuusta lukuunottamatta asetettu paikoilleen aina ensimmäisenä adventtina. Tänä vuonna en itse ihan ehtinyt tuohon aikatauluun, mutta kyllä täältä pienestä yksiöstä nyt jo ihan kivasti joulua löytyy :)Ikkunasta löytyy "tähtiverho", joka oli vuoden aikana kokenut kovia ja verhon viidestä "pätkästä" paloi enää kolme. Tällä kuitenkin mennään vielä tämä joulu. Ensi vuonna sitten uudet valot :) Parvekkeen kaiteen ympärille olen vuodesta 2005 asti kiertänyt aina samat valot. Tänä vuonna valot vaihtuivat kuitenkin aivan toisenlaisiin.

Kaiken kuplamuovin keskeltä löytyi siis "valopuu", jonka raahasin parvekkeelle. Puu on tosin niin kirkas, että yöksi pakko sammuttaa.. valaisee siis hyvin koko kämpän ikkunan läpi :)


Lisäksi joulutunnelmaa on luotu luonnollisesti runsaalla määrällä kynttilöitä ja joulukahvin (mausteena kanelia ja hasselpähkinää) tuoksulla. Unohtamatta tietenkään glökiä, piparkakkuja ja torttuja :)

Jouluperinteet meidän perheessämme ovat aina rajoittueneet jouluaatolle ja aatonaatolle. Joulukuusi on koristeltu aina aatonaattona, jotta se valaisee olohuoneen heti aattona herätessä. Aattoaamu alkaa aina riisipuurolla, johon meillä ei mantelia piiloteta. Syömme puuron sokerin ja kanelin kanssa, joten soppaakaan meillä ei tarjoilla :)

Ennen aaton aikatauluun kuului heti aamusta kuoron kanssa esiintyminen useissa paikoissa, mutta kuoron vaihduttua ei tällaista enää ole ja saankin rauhassa keskittyä (nykyään veljen tyttären kanssa) Joulupukin kuumaan linjaan ja tietenkin erityisesti Lumiukkoon :) Päivällä saunotaan ja jouluruoka syödään iltapäivällä/alkuillasta. Ennen lahjat avattiin joskus kahdeksan aikaan, mutta viime vuonna pukki tuli veljen tyttären kauhuksi jo kuudelta (kauhuksi siksi, että alle 1 vuotiaan mielestä pukki oli pelottava). Ilta vietetään glökin ja hyvien elokuvien parissa. Viime vuosi taisi olla ensimmäinen vuosi kun en ollut jouluyön hartaudessa, jossa olen aikoinaan ollut laulamassa. Se on kuulunut perinteisiin, mutta nykyään vietämme joulua veljeni luona, joten tuo on saanut jäädä. Siinäpäs se aatto menikin. Joulupäivänä otetaan vain rauhallisesti.. rentoudutaan, kuunnellaan musiikkia, katsotaan elokuvia.. ja illalla lähdetään tapaamaan tuttuja baariin (tosin minulla ei veljeni luona ole hirvittävästi tuttuja).

Siinä ainakin suurin piirtein kaikki perinteet.. paitsi, että unohdin Joulurauhan julistuksen katsomisen. Aina aattona kaikki kokoontuu tv:een ääreen kuuntelemaan joulurauhan julistusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti